Start   |   Historik   |  Produkter  |  Recept   |  Återförsäljare  |  Kontakt  |  Press/ÅF








Saftig fruktsallad

Recept för 4-6 barn

4 st svenska äpplen
4 st svenska päron
4 st bananer
4 st apelsiner
strösocker

Skala bananer och apelsiner men låt skalet vara kvar på äpplen och päron. Mycket av det nyttiga hos äpplen och päron finns i skalet. Skär sedan frukterna i bitar. Lägg fruktblandningen i en stor skål eller i portionsskålar. Strö över lite strösocker.

Servera med vispad grädde eller vaniljsås.


Äppelklubbor med kokos

Eftersom man kan bränna sig på lagen bör man fråga en vuxen om lov innan man börjar.

Recept för 10 barn

10 st små svenska äpplen
10 st blompinnar

Lag:
6 dl strösocker
2 ½ dl vatten
½ tsk ättiksprit

Ta bort skaft och blomfästen på äpplena. Torka dem noga och stick en blompinne i varje äpple.
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en liten kastrull. Koka lagen tills den blir 160 grader varm eller håller karamellprovet. Karamellprovet gör du genom att
hälla några droppar av sockerlagen i kallt vatten. Dropparna ska stelna och kunna brytas sönder.

Doppa och vänd sedan äpplena i den heta simmiga lagen, så att de blir helt täckta. Låt kastrullen under tiden stå på svag värme, så att inte sockerlagen stelnar innan alla äpplen är doppade. Lägg ett oljat smörpapper på en bricka eller plåt och ställ äpplena på papperet.

Variera så här: Rulla de nydoppade äpplena i kokosflingor eller i hackad eller flagad mandel.


Päron med mintchokladsås

Kom ihåg att fråga en vuxen om lov innan ni använder ugnen.

Recept för 4-6 barn

8-12 konserverade päronhalvor
Mintchokladsås

Lägg päronhalvorna utan spad på ett ugnssäkert fat och sätt in fatet mitt i ugnen på 225 grader. Låt stå i 5-10 minuter. Ringla mintchokladsås över päronen.

Servera päronen varma med vispad grädde eller vaniljglass.


Konserverade päron

Eftersom man kan bränna sig på lagen bör man fråga en vuxen om lov innan man börjar.

Av 3 kg frukt blir det ca 3 st 1-liters burkar

3 kg svenska päron (gärna Greve Moltke eller Clara Frijs)
1 lit vatten
4-6 dl socker
2 krm askorbinsyra

Koka upp vatten och socker. Skumma lagen och låt den kallna. Tillsätt gärna askorbinsyra, det hindrar frukten från att mörkna.

Skölj päronen och skala dem. Dela dem i halvor eller klyftor och ta bort kärnhusen. Lägg päronen i vatten allt eftersom de skalas.

Är päronen hårda bör de kokas halvmjuka i sockerlagen innan de läggs i burkarna. Häll därefter på så mycket sockerlag så att den når nätt och jämnt över päronen. Sätt på locket.