Start   |   Historik   |  Produkter  |  Recept   |  Återförsäljare  |  Kontakt  |  Press/ÅF

 

Historien om Moster Hulda

I början på 1920-talet började Husqvarna att tillverka en ny typ av äppelskalare till den svenska marknaden. Denna typ av äppelskalare kom ursprungligen från USA, det var en skalmaskin som man skruvade fast i bordskanten, satte fast äpplet i och sedan började man veva. Vips så var det klart.

Moster Hulda fick sin första skalare i mitten på 1920 talet tack vare Erik, hennes man som arbetat på Husqvarna.
Hulda och Erik flyttade senare till Alingsås där de hade en fin välskött tomt med 4 gigantiska äppleträd. De hade inga egna barn utan alla deras syskonbarn blev istället ständigt bortskämda med Huldas pajer, safter, mos av allehanda frukter och bär som de odlade i sin trädgård. Även vi syskonbarnbarn hade förmånen att få äta ängamat och dricka hemmagjord saft när vi hälsade på.Moster Hulda var den gamla sortens ”bulltant”, det fanns alltid en varm famn att krypa upp i. Hulda löste det mesta med sina husmorsknep, det var allt från att ta bort fläckar till att sylta och safta. Moster Huldas liv genomsyrades av en genuin kärlek till livet och förmågan att hushålla med de resurser som fanns.

Hennes passion för matlagning och funktionella saker för vi vidare genom produkter som bär hennes namn. Moster Hulda gick bort 1999, 96 år gammal.
Jag som skriver detta är Moster Huldas syskonbarnbarn och jag ärvde hennes äppelskalare.

 

Äppelskalarens historia

Denna typ av äppelskalare som beskrivs på denna hemsida är från början ett stort amerikanskt "fenomen". Kolonisatörerna som erövrade Amerikas kontinent introducerade äppelträdet och honungsbin som två nyckelproduker inom jordbruket under 1600-talet.

Under 1700- och 1800-talet så blev äpplet en viktig stapelvara både i form av mat och dryck för befolkningen under vinterperioden. Men för att äpplena skulle kunna hålla över vintern så var man tvungen att bearbeta dem på olika sätt, koka, konservera, torka, göra saft mm.

Äpplen drev jordbruksfamiljerna att anordna sammankomster för tillagning av vinter maten. Jordbrukarna började då att använde deras kreativa färdigheter för att uppfinna nya sätt att skala äpplen som gjorde processen snabb och effektiv. Den allra första skalaren som kom till var i form av en trämaskin.

Under Industrialismen så ökade användandet av järn och under 1800-talet så vittnar gamla dokument om en explosion av kreativa patent. Under 1850-1890 fanns det över 100 äppelskalare som fick patent.